De zomertijd gaat weer in. Dit doet het met jouw gezondheid 

Lifestyle door Britt

Op 31 maart 2024 gaat de klok weer een uur vooruit. Dit betekent dat de zomertijd weer in gaat. Al vanaf 1977 zetten wij in Nederland de klok in maart een uur vooruit en in oktober zetten wij de klok weer terug. De wintertijd is namelijk onze ‘echte’ tijd, maar in 1977 hebben we besloten in Nederland de klok in maart een uurtje vooruit te zetten om elektriciteit te besparen. Wat doet de zomertijd met onze gezondheid? Lees het hier.

Lees meer: Bloedarmoede? Dit doet het met jouw gezondheid 

Positieve effecten door de zomertijd

Laten we beginnen met de positieve effecten. Niet alles over de zomertijd is negatief. Het is gezellig dat je langer op het terras zit te genieten van een koude cola, dat je opstaat terwijl het licht is en dat je niet ’s ochtends in het donker op je fiets stapt. Dit is niet alleen fijn voor jouw geluksmomentjes, maar fietsen terwijl het licht is buiten heeft nog een positief effect. Het zorgt namelijk voor minder ongelukken in het verkeer. In het daglicht gebeuren er drie keer minder ongelukken in het verkeer, dan als het donker buiten is. Vooral de fietsers en voetgangers lopen meer een ervaar in het verkeer tijdens het donker.

Gezondseffecten door de zomertijd

Doordat wij de klok een uur vooruitzetten raakt onze biologische klok in de war. Jouw interne mechanisme geeft aan wanneer je wil slapen, eten en wanneer je wakker wordt. Nu de klok een uur vooruit is gegaan en de zomertijd is ingegaan is jouw lichaam in de war. Jouw lichaam denkt nu dat je nog lekker een uurtje mag slapen en pas over een uurtje van een AVG’tje mag genieten. Jouw biologische klok is in de war en je lichaam is verplicht om zich aan te passen. Hierdoor voel je je moe en niet lekker in je vel. Je gaat niet alleen een uur later slapen dan gewoonlijk, maar met wakker worden heeft je lichaam het ook zwaarder. Ben je gewend om normaal om acht uur op te staan? Je biologische klok snapt niet dat het voor jou al tijd is om op te staan, doordat er minder zonlicht aanwezig is dan normaal. Hierdoor ervaar je klachten van een jetlag. Helaas wel zonder de napret van een fijne vakantie.

Dit zijn niet de enige gezondseffecten van de zomertijd. Uit onderzoek van het RIVM blijkt ook dat je sneller hartproblemen ervaart tijdens de tijdswisseling en het vergroot de kans op mentale kwalen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de wintertijd gezonder voor de mens, dan de zomertijd.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Beeld: pexels