Bloedarmoede? Dit doet het met jouw gezondheid 

Lifestyle door Britt

Uit een grove schatting is gebleken dat een kwart van de vrouwen bloedarmoede heeft. Waardoor krijg je bloedarmoede en welke symptomen horen hierbij? Lees hier wat het doet met jouw gezondheid.

Lees ook: Waarom is vitamine D zo belangrijk voor je?

Wat is bloedarmoede eigenlijk? 

Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen in het bloed en rode bloedcellen zorgen voor het transport van het zuurstof door jouw lichaam. Als je bloedarmoede hebt betekent het dat er te weinig hemoglobine in je bloed zit. Hemoglobine brengt zuurstof van je longen naar alle cellen van het lichaam. Heb je minder zuurstof in je lichaam? Dan krijg je klachten van bloedarmoede.

Welke klachten horen bij bloedarmoede?

Als je last hebt van bloedarmoede, dan is er de mogelijkheid dat je last hebt van verschillende en vervelende klachten. Denk hierbij aan: moeheid, snel kortademig, duizeligheid, het gevoel van flauwvallen, zweten, oorsuizen, hartkloppingen, hoofdpijn en minder kleur in het gezicht.

Hoe krijg je bloedarmoede? 

Bloedarmoede heeft verschillende oorzaken. Zo krijg je bloedarmoede door te weinig ijzer in je lichaam, dit is ook de meest voorkomende oorzaak. IJzer zorgt ervoor dat je genoeg hemoglobine aanmaakt. Hoe krijg je een ijzertekort? Veel vrouwen krijgen een ijzertekort doordat ze veel en lang bloed verliezen tijdens hun ongesteldheid. Veel bloed verliezen zorgt voor een ijzertekort en dit leidt weer tot bloedarmoede. Niet alleen tijdens een hevige menstruatie verlies je veel bloed, maar ook tijdens een operatie, bevalling of bloedverlies via je maag of darmen. Sommige lichamen hebben meer ijzer nodig dan ze binnenkrijgen van voedsel. In ontzettend veel voedsel zit ijzer. In vlees, kip en vis zit ijzer, maar ook in graanproducten zoals brood.

Ook door een te kort aan vitamine B12 of foliumzuur is de kans van bloedarmoede aanwezig. Een te kort aan vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen. Door bijvoorbeeld de ziekte van Crohn wordt er niet genoeg vitamine 12 opgenomen in je lichaam. Te weinig producten met vitamine 12 in jouw dieet is soms ook de oorzaak. In veel dierlijke producten zit de vitamine, waardoor een te kort bij veganisten meer aanwezig is. Kijk ook eens naar de medicijnen die je slikt. Medicijnen als omeprazol, pantoprazol of metformine zorgen voor te weinig vitamine B12 in het lichaam.

Heb je te weinig foliumzuur in je lichaam? Dan komt het waarschijnlijk door te veel alcoholgebruik of je eet te weinig producten waar het in zit. Eet vaker spinazie, bonen of andijvie.

Een langdurige ziekte, zoals reuma of kanker is soms ook de oorzaak van bloedarmoede. Deze ziektes zorgen ervaar dat hemoglobine niet goed wordt aangemaakt. Ook een ontsteking (zoals een oorontsteking) of bepaalde erfelijke ziektes (zoals sikkelcelziekte en thalassemie) zorgt bij bepaalde mensen voor bloedarmoede.

Hoe voorkom je dat je bloedarmoede krijgt?

Of je het voorkomt dat weten we natuurlijk niet zeker, maar zorg er sowieso voor dat je zo gezond mogelijk leeft. Niet alleen om bloedarmoede te volkomen, maar natuurlijk ook voor je verdere gezondheid. Eet gezond. Hierdoor krijg je (meestal) genoeg ijzer, vitamine B12 en foliumzuur binnen. Eet wat vaker peulvruchten, vlees, genoeg groentes, volkorenproducten en noten.

In overleg met de huisarts is er de mogelijkheid om vitaminepillen te slikken, ijzertabletten of medicijnen of een spiraal om jouw heftige bloedverlies tijdens je menstruatie te minderen.